Clusteruitgeverij

De 19-jarige Saskia komt als hulp in huishouding bij de Bosma’s terecht. Micha en Hein hebben hun leven met z’n tweeën ingericht nadat beiden al getrouwd zijn geweest.
Micha is wat aan het dementeren geraakt, blijft zaken vaak herhalen en Hein sukkelt er zo’n beetje achteraan. Dat wil zeggen: hij wil Micha geen strobreed in de weg liggen. Micha wil al bij het eerste kennismakingsgesprek van Saskia haar trouwfoto’s met haar vorige man laten zien. Hoewel het begint als een bijbaantje dat Saskia naast haar studie Biologie heeft, veranderd dat op den duur toch in meer. Vriendschap. Een verbond, tot op zekere hoogte. Saskia gaat meer om de Bosma’s geven dan ze in eerste instantie voor mogelijk had gehouden.

Hein vertrouwd Saskia op een goed moment ook zaken toe, waardoor Saskia te weten komt dat hij meer om Micha geeft dan andersom mogelijk het geval is.
Micha heeft geheimen uit de oorlog die ze niet met Hein wil delen. Hij weet wel dat het er is. Als beiden zijn overleden, komen deze geheimen Saskia’s kant uit. Nieuwsgierig geworden duikt ze in de materie. Want wat heeft Micha nu toch voor Hein verborgen willen houden?

De schrijfstijl is vlot en heel meelevend. Af en toe zijn het niet meer dan observaties, om vervolgens in de tendens van een gesprek weer verder te gaan. De schrijfster heeft haar uiterste best gedaan om er een overzichtelijk geheel van te maken.
Je bent er zo doorheen.
Het duurt wel even voor je ook wat (meer) meekrijgt van hoofdpersoon Saskia, die tot dan toe je ‘kijkvenster’ is geweest. Je weet dat ze Biologie studeert en dat ze dit als bijbaan heeft, maar bijvoorbeeld verder niet of ze veel vrienden heeft, of ze die ochtend met knallende hoofdpijn is opgestaan of heeft moeten blokken voor een tentamen, of ze haar ouders vaak bezoekt. Het verhaal is echt alleen op haar omgang met de Bosma’s gericht.

Sommige achterliggende zaken overvallen je aan het eind, in de zin dat het sowieso al niet heel duidelijk was en het ook verder niet wordt uitgelegd.
Het geheim zelf, moet ik heel eerlijk bekennen, is me zelfs na het lezen niet heel duidelijk, maar dat kan aan mij liggen. Ik vond het wel een mooi boek om te lezen.

M. Lanen (Clusteruitgeverij: schrijver en recensist)

Titel: Het Geheim
Auteur: Ingrid Karsten
Uitgegeven door Schrijverspunt, ISBN 9789462661127

Deel dit met anderen!

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Boek recencies 'Het geheim'

Clusteruitgeverij

De 19-jarige Saskia komt als hulp in huishouding bij de Bosma’s terecht. Micha en Hein hebben hun leven met z’n tweeën ingericht nadat beiden al getrouwd zijn geweest.
Micha is wat aan het dementeren geraakt, blijft zaken vaak herhalen en Hein sukkelt er zo’n beetje achteraan. Dat wil zeggen: hij wil Micha geen strobreed in de weg liggen. Micha wil … lees de volledige recencie

Wat lezers van 'Het geheim' vinden?

Femmy Fijten

Hoi Ingrid,

Ik heb je boekje gelezen. Het is een intrigerend verhaal. Het is ook nog eens mooi geschreven.
Tot aan het einde toe heb ik het geboeid gelezen.
Het begin is ook nog eens goed te volgen, maar naar het einde toe, sloeg toch de verwarring, die ik meestal onderga bij jouw werk, toe.
Waarom was het meisje zo gehecht aan die oude mensen? Waarom is deel 1 wel als een roman en dan het volgende deel losse brieven geschreven? Schrijft iemand ook zulke brieven?
Helemaal in uitgewerkte dialogen?
Van de laatste bladzijde snapte ik geen bal. De aap kwam uit de mouw, maar welke aap? Het geheim… dat ze grond at? Waarom zou iemand dat doen?
Was het niet voldoende geheim dat Sarah om het leven was gekomen? Was het niet mooier geweest als ze de dood van Sarah geheim had gehouden voor Samuel?
Wat ik al eerder meldde is dat wij waarschijnlijk niet te combineren humeuren hebben, want het boek liet mij in verwarring achter. Zoals je meeste verhalen.
Voor mij is het naar het einde toe te ongestructureerd, maar ik geloof zomaar dat anderen dat juist mooi vinden en het als krachtig ervaren.

hartelijke groet,

Femmy Fijten

Lees meer reacties

Volg
  • Volg Het geheim

    Facebook